De kracht van creativiteit bij rouw en verlies

Ruim twee jaar geleden werd mijn man plotseling ernstig ziek. Na zeven weken ziek te zijn geweest, overleed hij en werden we rauw van elkaar gescheurd

De kracht van creativiteit bij rouw en verlies

Ruim twee jaar geleden werd mijn man plotseling ernstig ziek. Na zeven weken ziek te zijn geweest, overleed hij en werden we rauw van elkaar gescheurd.

In die korte tijd ontvingen we veel meeleven en steun in de vorm van post. Ik zag al die verschillende gekleurde enveloppen, met een kaart of brief, binnenkomen en heb daar uiteindelijk een werkstuk van gemaakt over ons leven. Dit creatieve proces heeft me enorm geholpen bij het verwerken van het verlies en ik denk ook dat het anderen kan helpen. Vandaar dat ik in deze blog iets meer vertel over de kracht van creativiteit bij rouw en verlies.

Het heeft wel even geduurd voordat ik in staat was om iets te doen met de enveloppen. De eerste maanden na het verlies heb ik, met een vol hoofd, veel tijd zittend op de bank doorgebracht. ‘Wat was er nu allemaal gebeurd en hoe had dit toch ons kunnen overkomen’?

De stapel gekleurde enveloppen lagen regelmatig in mijn blikveld en op een dag vatte ik de moed er mee aan de slag te gaan.

Uiteindelijk besloot ik een werkstuk te maken, waarmee ik iets zou uitdrukken van ons leven samen. Ik scheurde het papier in kleine stukjes, om die stukjes vervolgens weer tot een nieuw geheel te maken, als in een mozaïek. Met een bestaande tekening als uitgangspunt, groeide mijn werk uit tot een drieluik dat vertelt over onze passie, ons verdriet en onze hoop.

De waarde van een creatief proces bij rouw

Het maken van dit ‘rouwwerkstuk’, heeft me veel steun gegeven. Het bood me steun op meer manieren dan ik vooraf had gedacht. Omdat ik denk dat het ook helpend is voor anderen die in een rouwverwerking zitten, zet ik hieronder neer wat het mij opleverde en jou dus ook kan opleveren.

1 - Helpt lastige momenten in de week door te komen

De momenten dat we samen dingen deden, bijvoorbeeld de avonden in de weekenden, waren voor mij lastige momenten. Hoe kon ik die tijd doorkomen? Ik besloot juist op die momenten aan mijn mozaïek te gaan werken. Zo werden die lastige momenten ingevuld met een plezierige bezigheid en merkte ik dat ik soms zelfs naar dat moment ging uitkijken.

2 - Geeft aandacht aan het verlies op een hanteerbare manier

Onder het scheuren en het weer tot een nieuw geheel maken van het papier, kon ik mijn gedachten de vrije loop laten. Anders dan op de bank zitten, zonder begin en eind, maar hanteerbaar. Zo gaf ik aandacht aan het verlies terwijl ik bezig was met iets wat ik fijn vond om te doen.

3 - Biedt troost

Het scheuren en weer heel maken van het papier is een troostende activiteit. Ook het daarmee in beeld brengen van ons leven samen gaf troost. Onder het bezig zijn vertelde ik aan mijzelf ons verhaal. Het hielp om er op een goede manier op te kunnen gaan terug kijken.

4 - Ordent je gedachten

Het werkstuk ging over ons leven samen. Het maken ervan hielp om, dat wat was geweest, uit te drukken in beelden. Die beelden geven me woorden ‘ons verhaal’ te vertellen. Zo helpt het om terug te kunnen kijken, herinneringen op te halen en om overzicht te krijgen over de tijd samen.

5 - Prikkelt de zintuigen

De eerste tijd na het verlies van mijn man was ik veel aan het denken en zat ik behoorlijk in mijn hoofd. Door bezig te zijn met een creatieve activiteit werden mijn zintuigen ingeschakeld. Daarmee hielp het me ook om van mijn hoofd naar mijn gevoel te gaan. Het gebeurde regelmatig dat ik me verloor in de bezigheid en de tijd vergat.

6 – Geeft tastbare herinnering

Nu het werkstuk klaar is, heb ik het een plekje gegeven in de woonkamer. Daardoor zie ik het regelmatig en vormt het een dierbare herinnering aan mijn man en ons leven samen.

Ook herinnert het me aan de tijd van rouw waarin het maken ervan me heeft geholpen daarin verder te komen.

7 – Biedt aanknopingspunt voor een gesprek

Omdat het in mijn woonkamer staat is het zichtbaar voor iedereen die bij mij komt. Het nodigt als het ware mensen uit er naar te vragen en mij om er over vertellen. Dit maakt dat het werkstuk ook helpt in het gesprek over het verlies van mijn man. Niet alleen helpt dat mij, maar zeker ook de ander, want het verlies ter sprake brengen is niet altijd makkelijk.

Andere creatieve vormen

Naast het maken van een mozaïek zijn er zijn natuurlijk nog veel andere manieren te bedenken om een werkstuk te maken naar aanleiding van rouw of verlies. Denk aan een: · fotoboek met belangrijke momenten · videocompilatie van mooie herinneringen · borduurwerk van een foto · troostquilt of deken van kleding naaien

of door het · tekenen van een levenslijn · schrijven van een levensverhaal · schilderen van een portret of dierbare plek

Wat vind je van deze manier van verwerken? Heb je ook wel eens zoiets gedaan? Welke vorm spreekt jou aan? Deel het in de reacties op Blog. Ik lees het graag!

Kies wat bij jou past en ervaar dat het jou ook kan geven wat het mij opleverde.

Wil je er graag een keer over doorpraten? Ben je benieuwd hoe ik je hierbij zou kunnen helpen?

Neem vrijblijvend contact met me op. Ik wil er graag voor je zijn www.coachatelieroverhoop.nl/contact

Geplaatst op woensdag 15 februari 2023.

Over Coach Atelier Over Hoop

Dit bericht is geschreven door Coach Atelier Over Hoop. Het bedrijf valt onder coaching uit Rotterdam. Trefwoorden van Coach Atelier Over Hoop uit Westmaas : Gedeeld Verlies, wandelen met een verhaal, wandelcoaching, creatief verhaal, creatieve workshops, bijbel workshops, simply the story, leren over de bijbel, bijbelverhalen, persoonlijke groei, vrouwen coach, jonge vrouwen coach, kindercoach, .

Lees meer over Coach Atelier Over Hoop.